Solvikslottet (Ramstadslottet) og Apeland Informasjon AS
Adressen er Skjolden 1. (Gårdsnr. 10, Bruksnr. 375)
Navnet Solvikslottet henleder til den borg- eller slottslignende bygningen. Bygningen har også blitt kalt Ramstadslottet, Villa Solvik, Borgen og Tyttebærslottet.
En del av Nedre Ramstad ble i 1877 solgt til løytnant Ludvig Oscar Rieck og arkitekt Carl Unger. Etter 1890 ble dette området utparsellert til store villatomter som ble kalt Solvikbyen, eller Borgenåsen.
Løytnant Christian Michelet Saxlund kjøpte eiendommen i 1879. Han fikk Unger til å tegne og oppføre den store murvillaen. Mer om bygningens arkitektur står nederst på siden.
I 1992 var Saxlund på konkursens rand, og villaen ble solgt, før den var helt ferdig, til bryggerieier Inge Carl Ytteborg, som flyttet inn i 1893. Ytteborg var direktør ved Foss Bryggeri i Oslo. Han anla en 60 meter lang steinmolo og brygge nede ved sjøen. Hageanlegget gikk helt ned til sjøen. I 1962 ble bukta fylt igjen og framsto slik vi ser den i dag. Det gikk en vakker allé fra Drammensveien bort til villaen. I villaen var det en flott ølkjeller med tønner fra Ytteborgs bryggeri.
Inge Ytterborg døde i 1920. Ytterborgs kone Fernanda bodde i villaen til 1929, da hun flyttet til Hallingdal. Hun døde i 1954.
På 1930-tallet ble villaen leid ut. Da kunne det bo opptil åtte familier på stedet, inklusive Ytterborgfamilien. Leietagerne var ofte håndverkere og arbeidere. På slutten av 1930-tallet ble en del av eiendommen stykket opp til villatomter.
Solvikslottet har hatt både kongelige og keiserlige utenlandsbesøk. Josef Terboven forsøkte å konfiskere bygningen våren 1940, da tyskerne okkuperte Norge. Fernanda Ytteborg ønsket ikke dette. Hun fortalte "der Reichskommissar" om sine gode tyske forbindelser, og Terboven måtte reise videre til Skaugum. Den 1,80 meter høye Fernanda var en respektert dame.
I 1962 ble villaen solgt ut av Ytterborgfamilien til arkitekt Alex Christiansen. I år 2000 ble Skogen A/S eier. Huset ble ombygget til kontorer. Firmaet Apeland Informasjon leide lokaler i bygningen fra 1991 til 2016. Se egen omtale lengre ned på siden.
Bygningen er regulert til næringsbygg, Eier var i 2021 fortsatt Skogen A/S.
I 2023 var bygningen seksjonert til privatleiligheter.
En mer omfattende beskrivelse av Solvikslottet er gitt i artikkelen
Kolstad, Harald. (2022) Slottet på Solvik. Asker og Bærum historielags skrift nr. 62
Kan lånes på bibliotekene i Bærum
Mer om arkitekturen
Villaen er oppført i pusset tegl, er kraftig dimensjonert og har en asymmetrisk komposisjon med et tårnoppbygg i det sørvestlige hjørnet. Hagefasaden har en bred midtrisalitt (fremskutt parti av fasaden, ført gjennom hele bygningens høyde). Huset er i nygotisk stil, med ornamenterte brystningsfelt og gesimser (fremspringende horisontale deler av fasaden). Den nygotiske byggestilen var inspirert av de nye boligene i Homansbyen i Kristiania. Tårnets attikaoppbygg (kasseformet oppbygging ovenpå gesimsen) er prydet av fire roterte fialer (hjørnespir).
Mer om Apeland Informasjon AS
Apeland Informasjon AS er et kommunikasjonsrådgivningsselskap med omdømmeutvikling, mediekontakt og helhetlige kampanjer som spesialområder.
Selskapet har sin opprinnelse i pioneren Nils M. Apelands konsulentvirksomhet, etablert i Oslo i 1958. En lengre studiereise i USA resulterte i "Public Relations i USA", Norges første bok om dette temaet, utgitt i 1960. Apelands virksomhet var stor på 1960-tallet, med kontorer i København og London. Senere drev han i mindre skala, inntil han døde i 1988. Ole Christian Apeland videreførte virksomheten i Bærum fra 1988, og flyttet til Skjolden 1 på Høvik i 1991. Første medarbeider kom i 1993. Senere vokste selskapet til å bli et av de største i bransjen.
I 2003 ble Apeland Informasjon, sammen med Handelshøyskolen BI, valgt som norsk partner av Reputation Institute i USA, og selskapet har særlig markert seg med store omdømmemålinger og rådgivningsoppgaver innen omdømmebygging.
Apeland Informasjon holdt til i Skjolden 1 frem til 2016.
Firmaet hadde i 2021 hovedkontor i Dronning Eufemias gate 16 i Oslo.
Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie s. 90 og s.112
Kilder:
Lokalhistoriewiki (Om Ramstad)
Lokalhistoriewiki (Om Solvikslottet)
Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 4. Bærum Bibliotek
Kolstad, Harald. (2022) Slottet på Solvik. Asker og Bærum historielags skrift nr. 62